Saturday, February 26, 2011

♥♥ RESEPI: AYAM GORENG BEREMPAH ISTIMEWA♥♥

Ayam goreng berempah istimewa



Assalammualaikum...♥
Entry saya  hari nie ayam goreng berempah istimewa...Teringin pula nak buat..sedap kalo dimakan ngan nasi lemak esp nasi lemak kukus..;p


Bismillahirrahmanirrahim..

Bahan-bahan: cadangan hidangan untuk 6 orang

6 ketul ayam
1 batang serai (dikisar)
3 inchi lengkuas (dikisar)
2 inchi halia (dikisar)
1 biji bawang besar (dikisar)
1 sudu kecil kunyit/1 inci kunyit hidup (dikisar)
2 sudu sos tiram
1 sudu teh serbuk ketumbar
1 sudu teh serbuk jintan putih
1 sudu teh serbuk jintan manis
2 sudu teh serbuk cili
garam secukupnya

Cara-cara membuatnya:
Perap ayam dengan semua bahan-bahan diatas selama 2 jam dalam chiller.Kemudian sedia digoreng...deep fry. Siap..Sesuai dihidang bersama nasi lemak kukus.

K Selamat mencuba.

Friday, February 25, 2011

♥♥RESEPI:KERANG TUMIS CILI PADI DAN DAUN LIMAU PURUT♥♥

Assalammualaikum...♥

Entry hari nie pasal kerang....Selalunya kerang nie kalau tak rebus or bakar n cecah ngan air asam..kita buat sambal or kari..Takpun paling special buat char keoyteow..yum yum..Kali ni nak buat lain dari lain sikit..Tukar selera..yela dah penat makan kerang..Jiran dekat2 ngan rumah nie tauke kerang,,selalu jer bagi kerang...huhu...Kerang kecik,besar semua dia ada..nama pun tauke. K la jom mula masak...

Bismillahirrahmanirrahim...

Bahan-Bahan:

1/2 kilo kerang (dibasuh hingga bersih)
1 batang serai diketuk
3 ulas bawang putih diketuk
5 helai daun limau purut
8 biji cili padi (dikisar)
1 biji bawang besar (dikisar)
1 sudu besar sos tiram
2 sudu besar kicap
garam dan perasa secukupnya

Cara-cara membuatnya:

Panaskan 3 sudu besar minyak masak.Tumis bawang putih hingga wangi.Kemudian masukkan serai yang diketuk,cili padi dan bawang besar yang dikisar.Kacau hingga pecah minyak,Kemudian masukkan kicap cair dan kerang.akhir sekali masukkan daun limau purut dan biar hingga kerang masak.masukkan garam dan perasa secukupnya.

k selamat mencuba..

Saturday, February 19, 2011

♥ ♥ RESEPI: FRUIT COCKTAIL PUDING JELLY WITH CUSTARD SAUCE♥ ♥

Supalicious Fruit cocktail puding jelly with custard sauce!!yum..yum..

Assalammualaikum...♥

Entry hari nie saya nak share cara-cara nak buat fruit cocktail puding jelly with custard sauce k...Sesuai dihidangkan sbg dessert...Resepinya simple tapi hasilnya mmg lazat..k selamat mencuba tau


Bismillahirrahmanirrahim...

Cadangan hidangan untuk 5-7 0rang

Bahan-bahan

Untuk membuat jelly:
1 paket serbuk jelly perisa strawberry 90gm (Boleh pilih perisa lain ikut yang mane anda suke)
Air secukupnya
1 tin fruit cocktail

Untuk membuat custard sauce:
1 tin susu cair (anda juga bole gunakan 1/2 tin susu cair dan susu segar- 1/2 tin ikut sukatan tin susu cair)
2 sudu teh tepung custard
3 sudu besar susu pekat (bole tukar dengan gula)

Cara-cara membuatnya:

1) Panaskan periuk, masukkan air dan sedikit air koktail ikut sukatan pada tertera kotak jelly brand
    pilihan anda (jgn guna terlalu banyak air koktail kerana serbuk jelly anda sudah mengandungi
    gula..nanti jelly anda terlalu manis).Apabila air sudah mendidih, masukkan serbuk jelly
    perlahan-lahan dan kacau hingga sebati supaya jelly tidak berketul.Kacau sehingga ia kelihatan
    jernih.*(Masa rujuk arahan dikotak).

2) Tutup api, tuangkan jelly dalam bekas pilihan anda. Kemudian masukkan fruit cocktail (Buahnya
    sahaja,airnya tak perlu). Setelah itu, sejukkannya supaya ia beku dan masukkan dalam peti ais.



3) Untuk membuat custard sauce: Masukkan 1 tin susu cair ke dalam periuk. Kemudian masukkan
    2 sudu teh tepung kastard,3 sudu besar susu pekat.Kacau hingga sebati supaya ia tak berketul.Kemudian panaskan api dan
    kacau perlahan-lahan hingga ia sedikit pekat.

-Siap!!! Anda hidangkan Fruit Cocktail puding jelly tadi bersama Custard sauce..(Untuk lebih sedap..Simpan dalam peti ais dan hidangkan secara sejuk)






Terima kasih sudi membaca...jgn segan-segan komen kat bawah..Arigatooo

Friday, February 18, 2011

♥ ♥ RESEPI:AYAM GORENG CRISPY BY CHEF AMAN♥ ♥

 

Assalammualaikum...♥ 



Harini I nak share Secret Recipe my Future Husband, Chef Aman... :p Dia memang pakar dan berbakat besar dalam masak-memasak ni...Kalah I..hehe...:p..So I kenala berguru ngan dia dgn lbh tekun lg pasni..Piece :D Chef Aman nie mmg pakar dalam pelbagai masakan tambah2 lg masakan western..Kalo dah rasa mesti nak lagi..Yummyliciuosssss!!!♥ ♥  

Banyak perkara saya belajar dari dia...Sebenarnya memasak nie Art n Science..Bukan main campak2 je dalam kuali..hehe..Sbb tu saya kagum sangat kat dia.Kalo anda nak tahu mengenai...masakan lebih lanjut mengenai What to cook ? Where to eat ? Foodie, art-lover & people on the move will find how to cook simply healthy new recipes, art restaurants and travel & food tips..Singgah2 lah kat website  http://www.asparaguz.com/   ok!
 
Actually, baru malam tadi  je saya menuntut ilmu ngan dia melalui telefon hehe...nak tanya pasal speech toasmaster dia ..Tp ntah macam mana leh buka tajuk Resepi..dan dia sudi kongsi resepi rahsia untuk bagi ayam goreng ranggup dan sedap...Arigatoo...dan harini saya dah try buat..Ini lah hasilnya..



 -Ranggup sangat dan sedap tau!!!YUM YUM....Ayam goreng nie kalo makan saja pun dah sedap atau cecah ngan sos cili...Nak hidang ngan nasi minyak..ala2 makan kat kenduri kawen tu  pun bole...hee~

Hm cara nak buat ayam goreng nie simple je tp VERY Delicious... 

K LEts Start...

Bismilahirrahmanirrahim...

Bahan-bahan:cadangan hidangan 5 Orang

5-6 ketul Ayam (potong ikut saiz yang dikehendaki)
7 ulas bawang putih (dikisar)
1 Ruas halia (dikisar)
3 sudu teh Lada Sulah
100gm Tepung jagung
2 Paket rempah kari (Ikut citarasa anda k,adjust sukatan sendiri)

Cara-caranya

1)Perapkan ayam bersama bawang putih dan halia yang dikisar bersama lada sulah. Perap selama 2 jam dalam chiller...Setelah 2 jam keluarkan ayam dari chiller dan letak tepi.

2)Kemudian kita akan sediakan tepung untuk mencelup ayam sebelum digoreng. Masukkan tepung jagung dan rempah kari dalam bekas, gaul sehingga rata.

3)Panaskan minyak, apabila cukup panas, celup ayam tadi dgn tepung jagung+serbuk kari yang digaul dan terus goreng hingga masak...Attention:anda mesti pandai kawal suhu kuali supaya ayam masak sekata dan kulitnya tidak terlalu garing...

 K, selamat mencuba...taw....


p/s:Jgn lupe komen..



Thursday, February 17, 2011

♥♥ RESEPI: NASI LEMAK DAUN LEMUNI/DAUN LEGUNI BONDA♥♥





 Assalamualaikum....♥

Entry saya hari nie, Nasi Lemak Daun Lemuni…Tahu tak  daun lemuni tu ape?Karang tercari2 pula daun nie..Jgn silap daun yer..Karang jd lain pulak..  Nama lain bagi daun lemuni nie ialah daun leguni ataupun  daun lipuk. Ada juga yang panggil tigau dan juga dangla..Bukan bangla tau..hehe ape2 jela…

                                                             Daun Lemuni



Hm Sedap tau kalo sape yg pernah try…Bukan je sedap tp ada banyak khasiatnya..Ada org kata daun lemuni ni baik utk orang pas bersalin..Tp orang yang tak bersalin pun blh makan gak. Selain masak nasi lemak, ia juga boleh dijadikan ulam utk awet muda tau …Ia juga digunakan untuk merawat luka dan bertindak sebagai antiseptic, merawat penyakit beri-beri dan banyak lagi.Dalam satu artikel yang pernah saya baca, daun lemuni nie dikatakan boleh merawat breast cancer.So, kalo dah jemu masak nasi lemak try la nasi lemak lemuni ok!! K la,,cukupla saya berceloteh..

Let’s Start

Bismillahirrahmanirrahim..

Actually cara nak masak Nasi Lemak Lemuni caranya lbh kurang nak buat nasi lemak jer cuma bezanya kita guna daun lemuni, blend je daun lemuni  tu then  perah skali ngan santan…
Bahan-bahan;
1 cupak beras dibersihkan dan toskan (4 tin susu ) dan masukkan dalam rice cooker
10 tangkai daun lemuni
1 biji Kelapa Parut/santan pekat
1 Batang kulit kayu manis (2 inchi)
1 biji bawang besar (dipotong halus)
2 inchi halia hiris nipis panjang-panjang ataupun diketuk
5 kuntum bunga lawang
5 biji buah pelaga
5 biji bunga cengkih
10 biji lada hitam dan diketuk
1 sudu teh halba
1 helai daun pandan
Garam secukup rasa

Cara membuatnya:

Ceraikan daun lemuni dari tangkainya..masukkan dalam blender dan campurkan sedikit air.Kisar hingga halus.Kemudian campurkan daun lemuni yang dikisar dengan kelapa parut dan perah sekali untuk dapatkan santan.Tuangkan perahan santan+daun lemuni tadi ke rice cooker  yang berisi beras tadi dan seterusnya campurkan semua bahan-bahan di atas..Macam masak nasi lemak biasa je.. Siap!!!

-Hidangkan Nasi bersama sambal tumis ikan bilis/udang/sotong kering/ikan talang masin, telur dan timun-

Monday, February 14, 2011

♥ ♥ RECIPE: USAGI'S HAINANESE CHICKEN RICE ♥ ♥


Assalammualaikum... ♥
k, entry hari nie I nak kongsi resepi USAGI'S HAINANESE CHICKEN RICE
Cube la tau...rugi tak try..yummyliciuos..
K, kat sini I tak nak membebel banyak2...kita trs mulakan ye..

Bismillahirrahmanirrahim...

Bahan-bahan untuk sediakan nasi dan sup:*Cadangan hidangan untuk 5-6 orang

♥ 1 cupak beras dibersihkan dan toskan (4 tin susu )
♥ Air secukupnya
♥ 1 ekor Ayam (dipotong mengikut saiz yang dikehendaki dan dicuci hingga bersih)
♥1 botol besar  Sos tiram
♥1 botol Minyak bijan
♥5-6  biji bawang besar (dikisar)
♥2 Ruas halia (dikisar)
♥1/2 Labu Bawang putih(dikisar) -Yang nie optional...sapa tak suka tak yah masukkan k!!
♥1 helai daun pandan
♥Garam dan perasa secukup rasa.
   
Cara-cara nya:

1)Masukkan ayam kedalam periuk  dan campurkan bawang besar, halia, bwg pth yang telah dikisar kedalamnya.Kemudian masukkan Sos tiram 1 botol, minyak Bijan 1/3  botol (jika tak suka terlalu berminyak,kurangkan kuantiti penggunaannya) serta masukkan air secukupnya dan gaul hingga sebati.

2)Kemudian, panaskan api,rebus naik bahan-bahan tersebut sehingga ayam separa empuk dan jgn lupa tambahkan garam dan perasa secukupnya.Keluarkan ayam separa empuk dan asingkan (Ayam separa empuk:Untuk hidangan Ayam goreng,resepi dibawah) dan bakinya dibiarkan untuk sup dan didihkan sehingga masak.

3)Kemudian untuk membuat nasi, masukkan beras yang telah dicuci dan ditoskan kedalam rice cooker, kemudian masukkan  sup secukupnya(*Perhatian jika sup anda kelihatan terlalu pekat, tambah air sedikit supaya nasi tak mentah kerana kekurangan air).Jika inginkan nasi kelihatan lebih perang, tambahkan sos tiram kedalamnya.Kemudian masak nasi tersebut seperti biasa..(Jgn  lupa sambungkan rice cooker kat plug dan on yer..karang tak dapat makan pula.

4)So kita lihat balik kuah sup yang dah tinggal separuh sebab dah digunakan untuk masak nasi tadi…Kita adjust balik,tambah air/minyak bijan/sos tiram..secukupnya ..(terpulang kepada anda) dan tambah garam dan perasa secukupnya..  –So, NASI N SUP DONE!!!

Ok, memandangkan nasi dan sup dah siap kita kenala sediakan ayam goreng pula..Dah nama nasi ayam so kna la ada ayam kan..;p


Ayam Goreng Sos Tiram



Bahan-bahan:

♥ Sos Tiram,
♥ Kicap cair
♥ Perasa (optional-tak suka jgn taruk k)

Ambil ayam separa masak tadi dan masukkan sos tiram, kicap cair secukupnya dan perasa.Perapkan selama lbh kurang 15 minit.Lagi lama lg sedap..Kemudian boleh digoreng..

Atau jika anda tak suka,, anda boleh juga perapkan
Ayam separa masak tadi bersama bawang besar dan halia yang ditumbuk hingga halus,kicap pekat,kicap cair, sos tiram selama 20 minit dan boleh digoreng sepeti biasa…

(Pendapat:goreng dengan sos tiram pun dah sedap…yum yum)

*actually,,, kalo nak lbh mudah...Gi je beli Ayam dinding...Tak yah nak goreng2 ayam ni..hehhe

k, next..

Bahan2 untuk membuat kuah cili/Chili Dipping sauce


♥ Limau kasturi (Terpulang kepada anda nak taruh berapa byk... tentukan sendiri  tahap kemasamannya k…hehe betul ke ayat ni)
♥ Cili padi (Juga terpulang kepada anda untuk tentukan tahap kepedasannya)
♥ 8 biji Cili merah(Nak Buat Kuah banyak..guna la banyak cili merah k..Baru Kaler kuah cantik..merah)
♥ Garam dan gula secukup rasa
♥ Air Masak secukupnya (Guna air masak sebab kuah nie tak perlu dimasak)

Cara-cara nya:

Cara membuat kuah cili nie senang saja..juz masukkan cili merah,cili padi dan air masak secukupnya kedalam blender dan kisar sampai halus.Kemudian tuangkan kedalam bekas, masukkan perahan limau kasturi,gula dan garam secukup rasa…

Ini dia Hasilnya…Oishi desu  ne..…Hait..Itadakimasu!!!
                                      -Hidangkan bersama tomato,timun dan  salad,sup dan kuah cili-

Selamat Mencuba..



Friday, February 11, 2011

MY belogg Usagi-can(うさぎ-san) -Sailormoon


Assalammualaikum w.r.t,,
Salam Perkenalan buat semua Kaki2 blogger (@@),,Yehaw peace no war!!

Sebermulanya~ Al-kisah:
Tahun 2011, membuka hati ini untuk bjinak2 menulis resepi utk dikongsi..Lalu I pun create akaun blog...dan fikir nak letak nama apa..??Ntah macam mana leh teringat ngan nama samaran time kelas bahasa jepun kat universiti...Time tu my sensei Shibahara Rika mintak cari nama samaran dalam bahasa jepun...tup..tup terfikir nama usagi....huhu yang watak sailormoon tu...Kecik2 dulu tringin sangat nak jadi sailormoon...Ntah ape2 kan..

So nak wat Review sikit kat sini hehe...

Masih ingatkah kamu pada watak Usagi yang pernah popular satu ketika dahulu dlm siri kartun anime Sailor Moon (セーラームーン Sērā Mūn?)?Usagi yang cute,manje dan kelakar tue~~ dan popular ngan ayat
" DENGAN KEKUATAN BULAN AKAN MENGHUKUM MU"


                                                       - Usagi da Sailor Moon-

  4 org kawan seperjuangan Usagi..Sailor Mercury, Sailor Mars, Sailor Jupiter n Sailor Venus..

                                                               -Geng Sailor-

Boyfriend dia pulak bernama Mamoru Chiba yg tak penah lekang ngan bunga ros merah dan tuxedo mask :p hee~
                                                                      
                                                              -Mamoru-san-
     

                                                           -Tuxedo bertopeng-

                                                              Usagi_Mamoru



Lirik Lagu: 

Maaf ku tak pernah berterus terang, bukan ku tak mempercayaimu..
namun sebelum ku berganti rupa ingin aku menemuimu…
ku kan bermandi cahaya bulan, dan cemerlang di malam yang cerah..
memang telah lama kurasakan ingin menolong yang lemah…
tiba2 keajaiban terjadi….
kekuatan muncul didiri…
untuk melawan smua kejahatan, kekuatanku harus digunakan…
menegakkan segala kebenaran, ini ke ajaiban alam…
Aku mempercayainya….


Semua ini hanyalah memori lama dan merupakan salah satu kenangan terindah di zaman kanak2....;D

Hehe...So kat kelas nihongo tu..i pilih nama usagi...maksud sebenarnya rebbit (ARNAB) huhu...tak besh kan..


So belog masakan nie pun nak taruk nama usagi la...peace...!!

Bukan Nak Berperangai macam kanak2 juz seronok2 jek...:p Motif utama tahun nie nak belajar masak..My hubby pandai masak..malu kat dia..:p So nak kena improve la...


K SELAMAT DATANG KE DUNIA BLOGGG.....SALAM