Thursday, February 17, 2011

♥♥ RESEPI: NASI LEMAK DAUN LEMUNI/DAUN LEGUNI BONDA♥♥





 Assalamualaikum....♥

Entry saya hari nie, Nasi Lemak Daun Lemuni…Tahu tak  daun lemuni tu ape?Karang tercari2 pula daun nie..Jgn silap daun yer..Karang jd lain pulak..  Nama lain bagi daun lemuni nie ialah daun leguni ataupun  daun lipuk. Ada juga yang panggil tigau dan juga dangla..Bukan bangla tau..hehe ape2 jela…

                                                             Daun Lemuni



Hm Sedap tau kalo sape yg pernah try…Bukan je sedap tp ada banyak khasiatnya..Ada org kata daun lemuni ni baik utk orang pas bersalin..Tp orang yang tak bersalin pun blh makan gak. Selain masak nasi lemak, ia juga boleh dijadikan ulam utk awet muda tau …Ia juga digunakan untuk merawat luka dan bertindak sebagai antiseptic, merawat penyakit beri-beri dan banyak lagi.Dalam satu artikel yang pernah saya baca, daun lemuni nie dikatakan boleh merawat breast cancer.So, kalo dah jemu masak nasi lemak try la nasi lemak lemuni ok!! K la,,cukupla saya berceloteh..

Let’s Start

Bismillahirrahmanirrahim..

Actually cara nak masak Nasi Lemak Lemuni caranya lbh kurang nak buat nasi lemak jer cuma bezanya kita guna daun lemuni, blend je daun lemuni  tu then  perah skali ngan santan…
Bahan-bahan;
1 cupak beras dibersihkan dan toskan (4 tin susu ) dan masukkan dalam rice cooker
10 tangkai daun lemuni
1 biji Kelapa Parut/santan pekat
1 Batang kulit kayu manis (2 inchi)
1 biji bawang besar (dipotong halus)
2 inchi halia hiris nipis panjang-panjang ataupun diketuk
5 kuntum bunga lawang
5 biji buah pelaga
5 biji bunga cengkih
10 biji lada hitam dan diketuk
1 sudu teh halba
1 helai daun pandan
Garam secukup rasa

Cara membuatnya:

Ceraikan daun lemuni dari tangkainya..masukkan dalam blender dan campurkan sedikit air.Kisar hingga halus.Kemudian campurkan daun lemuni yang dikisar dengan kelapa parut dan perah sekali untuk dapatkan santan.Tuangkan perahan santan+daun lemuni tadi ke rice cooker  yang berisi beras tadi dan seterusnya campurkan semua bahan-bahan di atas..Macam masak nasi lemak biasa je.. Siap!!!

-Hidangkan Nasi bersama sambal tumis ikan bilis/udang/sotong kering/ikan talang masin, telur dan timun-

No comments:

Post a Comment