Friday, February 25, 2011

♥♥RESEPI:KERANG TUMIS CILI PADI DAN DAUN LIMAU PURUT♥♥

Assalammualaikum...♥

Entry hari nie pasal kerang....Selalunya kerang nie kalau tak rebus or bakar n cecah ngan air asam..kita buat sambal or kari..Takpun paling special buat char keoyteow..yum yum..Kali ni nak buat lain dari lain sikit..Tukar selera..yela dah penat makan kerang..Jiran dekat2 ngan rumah nie tauke kerang,,selalu jer bagi kerang...huhu...Kerang kecik,besar semua dia ada..nama pun tauke. K la jom mula masak...

Bismillahirrahmanirrahim...

Bahan-Bahan:

1/2 kilo kerang (dibasuh hingga bersih)
1 batang serai diketuk
3 ulas bawang putih diketuk
5 helai daun limau purut
8 biji cili padi (dikisar)
1 biji bawang besar (dikisar)
1 sudu besar sos tiram
2 sudu besar kicap
garam dan perasa secukupnya

Cara-cara membuatnya:

Panaskan 3 sudu besar minyak masak.Tumis bawang putih hingga wangi.Kemudian masukkan serai yang diketuk,cili padi dan bawang besar yang dikisar.Kacau hingga pecah minyak,Kemudian masukkan kicap cair dan kerang.akhir sekali masukkan daun limau purut dan biar hingga kerang masak.masukkan garam dan perasa secukupnya.

k selamat mencuba..

No comments:

Post a Comment