Wednesday, March 23, 2011

♥♥RESEPI:SAMBAL TUMIS TEMPE♥♥



Bahan-bahannya:
3 bj Bawang Besar
2 genggam Cili Kering/cili Boh
1/2 paket Belacan
2 ulas bawang putih diketuk
2 keping Tempe( digoreng terlebih dahulu dan dipotong dadu) Garam dan Gula secukupnya


Cara membuatnya:

1.Kisar cili kering, bawang besar dan belacan. Kemudian panaskan minyak di dalam kuali dan tumiskan bawang putih hingga wanggi.Kemudian masukkan cili yang dikisar dengan belacan dan bawang.Tumis hingga pecah minyak.Akhir sekali masukkan tempe yang telah digoreng.Garam,gula dan perasa secukupnya.Siap...

Tuesday, March 15, 2011

♥♥IKAN PARI BAKAR BEREMPAH DAN AIR ASAM TOMATO♥♥


Ikan Pari Bakar Berempah VS Air Asam Tomato


Assalammualaikum..Entry hari nie nak share Resepi Ikan Pari Bakar Berempah..Actually Ikan Pari nie kalo Perap ngan kunyit n garam then bakar pun dah sedap..tp Kalini nak tukar sikit selera :D


K..Jom Bakar Ikan Pari :p

Bismillahirrahmanirrahim.. 

Resepi Ikan Pari Bakar Berempah

Bahan-bahannya:

1 Ekor Ikan Pari (dibelah 2 dan dicuci hingga bersih)
2 Paket Serbuk Kari Ikan\
3 Sudu Besar Serbuk Cili (Nak pedass taruk lebih cket)
1 Sudu Besar Serbuk Ketumbar
2 Sudu Teh Serbuk Jintan Manis
2 Sudu Teh Serbuk Jintan Putih
Garam dan perasa secukupnya
Daun Pisang dan lidi (untuk balut Ikan Pari yang diperap)

Cara membuatnya:
Perap Ikan Pari dengan bahan-bahan di atas selama 1 jam dalam chiller (peti ais) lebih lama, lebih menyerap rasa rempah dalam ikan.Then balut ngan daun pisang dan kemaskan dengan lidi pencucuk.Sedia dibakar atas arang.Tp saya bakar ats plate je..Lebih mudah dan cepat.Taruk sedikit minyak atas plate nipis dan bakar ikan hingga masak.Siap

Resepi Air Asam Tomato

Bahan-bahannya

5 Biji Tomato (3 biji dipotong dadu dan bakinya untuk dikisar)
10 biji cili padi (5 biji dipotong halus dan 5 biji untuk dikisar) (nak Pedas taruk lebih)
2 biji bawang besar dipotong nipis
3 biji cili merah
1 paket kecil kerisik
sedikit belacan (1/2)
air asam jawa (agak2 sendiri)
sedikit gula dan garam
sedikit kicap(agak2 sendiri)
3 biji limau kasturi (ambil air perahan)

Cara-caranya:

Kisar cili merah,2 biji tomato,5 biji cili padi dan belacan.Kemudian masukkan dalam bekas.Seterusnya masukkan tomato yang dipotong dadu, bawang besar dan cili padi,kicap cair,air asam jawa,kerisik,perahan limau kasturi,garam dan gula secukupnya.gaul hingga sebati.Siap..


K, selamat mencuba..Jgn shy2 cat untuk komen..

Monday, March 14, 2011

♥♥RESEPI:MASALODE/VADEI♥♥

Masalode/Vadei~


Assalammualaikum..Pagi nie saya nak share resepi wat masalode..Pagi2 sejuk2 gini sedap pulak makan masalode :p huhu.Kat Taiping nie mmg kawasan yang sejuk, selalu hujan.. maklum la dekat ngan bukit larut yang terkenal ngan kawasan yang paling lembab sepanjang tahun..Tak tau buka buku balik geografi tingkatan 3..:-p

So jom ramai-ramai try buat masalode

Bismillahirrahmanirrahim..

Bahan-bahannya

2 cawan kacang dal ( dibasuh dan direndam semalaman)
2 tangkai cili kering (diracik halus)/cili merah/cili hijau-terpulang kepada anda
1 biji cili hijau
1 biji bawang besar dipotong halus/dadu
3 tangkai daun kari (ambil daun sahaja)
2 sudu teh jintan putih
garam secukup rasa
minyak untuk menggoreng

***Optional:Ada orang taruk udang kepal dalam masalode..terpulang la nak atau tak.Tp resepi asal dah sedap :D


Cara-caranya:

1.Toskan air kacang dal yang direndam semalaman.Ambil segenggam kacang dal letak dalam bekas lain, bakinya blend tanpa gunakan air.Jangan blend kacang hingga halus..Biar ada halus and ada separa kasar.Actually kalo ada alat penggiling lagi bagus..kalo lagi rajin guna lesung batu yang besar..tumbuk la kacang dal tu hehehe..Baru rasa asli mcm orang India buat tu.Kemudian masukkan dalam bekas tadi yang ada kacang dal yang tak di blend.Then masuklah bawang, cili kering, jintan manis, daun kari, garam secukup rasa..Gaul sampai sebati

2.Dah gaul hingga sebati, mulalah uli macam wat begedil tue..Bentukkan bulat2..Saiz agak2 sendiri..Nak masalode gergasi buat la besar2..Sekali makan dah kenyang yer..:-p

3. Panaskan minyak dalam kuali, deep fry supaya tak masalode tu tak berderai..Jgn guna tepung untuk keraskan masalode sebab nanti masalode keras n tak sedap..

K Selamat mencuba dan jgn lupa komen..

A nuclear power plant exploded in Fukumi?Stricken Japan nuclear plant rocked by 2nd blast?

Hari  tibe-tibe je dapat SMS macam nie..

“A nuclear power plant in Fukumi, Japan exploded at 4:30 AM today. If it rains tomorrow or later, don’t go outside. If you are outside, be sure that you have rain protectors. It’s acid rain. Don’t let it touch you. You may burn your skin, lose your hair or have cancer.”

Mula-mula rasa risau juga bila baca mesej macam nie..Yela dalam bulan Mac 2011 nie saja macam2 tragedi yang dah menimpa Jepun..Earthquake,Tsunami..Kesian kan :"..So terus google news di agensi berita antarabangsa..Mininewz.com  dan di http://news.yahoo.com/

Cube baca, 

Source: http://mininewz.com/fukumi-nuclear-power-plant-blast/


March 13, 2011 – 11:13 pm

News Update About Japan Nuclear Plant Blast, Japan Fukumi Power Plant Blast, japan nuclear blast, fukumi power plant, japan nuclear blast

Japan’s nuclear authorities warned today that quake-hit atomic plant Fukushima No. 1, about 250 kilometres northeast of Tokyo, “may be experiencing a nuclear meltdown”, media said. Philippines is safe in so called radiation effect from Fukumi Japan Nuclear Plant Explosion. There will be no significant effect in us but our Government agencies are still monitoring the situations so that they can advice what we should do. Also, this incident can’t be compared to Chernobyl Disaster happened in Ukraine last April 1986 since according to experts it has difference from Japan’s Nuclear Reactor. What we should do is to stay calm and don’t make any conclusions about the news without any specific and reliable justifications. Don’t panic and believe in the text alerts that being spread about explosion of Fukumi Nuclear Plant in Japan which is actually Fukushima.

Japan Nuclear Blast, Japan Blast, Japan Nuclear Plant Explosion, Fukumi Power Plant, Nhk News Live, Japan Nuclear Plant Blast, Japan Nuclear Plant Blast 201, Japan Nuclear Plant Blast News, Japan Nuclear Plant Blast Videos
 ----------------------------------------------------------------------------------------------------
                                     Pic, souce:http://news.yahoo.com/
Flames from Fukushima Dai-ichi nuclear plant 

So pastu  baru lah rasa lega sikit...mmg bahaya SMS macam ni..Silap2 leh timbulkan suasana huru hara n suasana yang tak baik sebab cerita macam nie boleh ditokok tambahkan n buat kita gelabah.Jadi kita perlu bertenang..jangan terus panik macam saya..huhu..

Apapun ,kita jangan membuat sebarang andaian/assumption sorang2 dan biarlah pihak yang berkenaan dan arif tentang radiasi nuklear buat stament di media massa nanti utk langkah kita berjaga2..So kita tunggu nanti.Berdoalah pada Allah swt..semoga negara kita Malaysia dijauhi daripada segala bencana..amin

Thursday, March 10, 2011

♥♥RESEPI:PUDING TRIFLE USAGI-CAN♥♥





Assalammualaikum... Entry hari nie Resepi Puding trifle Usagi-can,,
Tadi balik sekolah tibe2 teringin nak makan ..So terus singgah g beli bahan2...Pas hbs layan citer Filipina Marimar terus gi dapur buat puding ni hehehehe..K, kat bawah ada resepi so marila try buat k..


Selamat mencuba 

Bahan-bahannya:Cadangan hidangan ( 6-8)

1 tin susu cair (Atau boleh guna susu segar...Tapi susu cair lagi sedap sbb tak berbau)
1 sudu besar gula
4 sudu besar tepung kastard
½ biji kek gulung sederhana saiznya (Perisa ikut citarasa anda..Saya Guna Kek Gulung Strawberry)
1 tin fruit koktail dan nata de coco (Asingkan air dengan buah n nata de coco)
1 kotak agar-agar jelly kristal (90gm) (perisa ikut citarasa.Saya pilih Strawberry Kristal Jelly ("Nona")
Air secukupnya (untuk bancuh kastard dan masak jelly-ikut arahan pada kotak jeli)

 Cara membuatnya:

1. Sediakan bekas dan potong kek gulung sederhana nipis dan susun dalam bekas/loyang.Letak tepi.

2. Dalam periuk, panaskan susu cair dengan gula dengan api yang kecil.

3. Bancuh tepung kastard dengan air sejuk.Air jgn terlalu banyak..dalam 1 cawan agak2.Kemudian  
    bancuhan kastard tadi ke dalam susu cair yang sedang mendidih dan kacau perlahan2 hingga 
    pekat.Kawal api supaya ia tak berketul.Apabila sudah pekat, tutup api.

4. Kemudian sebelum tuang susu+kastard yang dimasak kedalam loyang/bekas berisi kek gulung, 
    renjiskan sedikit air buah dari fruit koktail atas kek dan masukkan buah sampai habis atas 
    kek.Kemudian baru tuang kastard tadi dan biarkan ia sejuk dan keras.

5. Kemudian larutkan jeli dalam air yang mendidih.Air ikut sukatan kat kotak jeli yang kita beli.


6. Akhir sekali, tuang jeli dalam bekas/loyang tadi.Biar sejuk dan keras. Kemudian Sedia dihidang..


Selamat mencuba :D






Monday, March 7, 2011

♥♥RESEPI:DAGING MASAK HITAM ISTIMEWA♥♥


Assalammualaikum...Entry hari ini Resepi Daging Masak Hitam..Sebelum nie saya dah kongsi cara-cara nak buat nasi minyak kan...So lauknya pula macam mana ya..Jadi tema kita makan ala2 kat kenduri kawen..dah ada nasi minyak mestila kena ada daging masak hitam..So hari ni saya nak share cara nak menyediakan resepi ini... K, selamat mencuba tau...Rugi kalau tak try...:)

Bismillahirrahmanirrahim..

Bahan-bahan:Cadangan hidangan untuk 1 keluarga besar 7-8 0rang :D

1 kilo daging di potong nipis ( atau di potong ikut saiz pilihan anda)
1/2 botol kicap manis ( disini saya guna kicap manis cap kipas udang)
5 batang serai (dikisar)
1 buku halia (dikisar)
1 buku lengkuas (dikisar)
3 ulas bawang besar(dikisar)
4 sudu serbuk jintas manis
4 sudu serbuk jintan putih
3 bungkus kerisik
3 genggam cili kering (direbus terlebih dahulu,dibuang biji dan dikisar)
3 biji bunga cengkih
1 batang kulit kayu manis
3 biji buah pelaga
Garam secukup rasa
air secukupnya (untuk kisar bahan-bahan)

Cara membuatnya:

1. Perap daging bersama 1/2 botol kicap manis,4 sudu serbuk jintan manis dan 4 sudu jintan
    putih,halia,lengkuas,bawang besar dan serai yang dikisar.Perap selama 2 jam didalam chiller
   (peti sejuk).
2.Panaskan minyak secukupnya,tumis cili kering sehingga pecah minyak, kemudian masukkan
   daging yang diperap dengan bahan-bahan tadi.Kemudian masukkan
   kerisik,kulit kayu manis,buah pelaga dan garam secukup rasa.Masak sehingga dagimg empuk dan
   kuah menjadi pekat.

-Sedia dihidang...Sesuai dimakan bersama nasi putih n paling sesuai nasi minyak...atau makan dgn
 ketupat/lemang..ala2 rendang gitu :p


Selamat mencuba dan jangan lupa komen kat bawah tau..
Salam.

Friday, March 4, 2011

♥♥RESEPI:NASI MINYAK♥♥

Nasi Minyak..


Assalamualaikum...

Entry hari nie resepi nasi minyak...Huhu kempunan nak makan nasi minyak nie..Tak sabar nak tunggu cuti sekolah tiba tgh bulan nie..Banyak jemputan Makan Nasi Minyak Kawan2.:p
Nasi Minyak Sendiri belum lagi heee.Aduh mok la kalo mcm ni...Tak menjadi diet ku huhu..Nak kna makan salad tiap2 hari plak pasni..
Takpe Sekarang kita makan nasi minyak dulu..Esok gi lake garden jogging...:p

K jom masak nasi minyak..

Bismillahirahmanirrahim..

RESEPI NASI MINYAK:Cadangan hidangan 5-6 orang


Bahan-bahannya:
1 cupak beras basmathi(4 tin susu )
1/3 tin susu cair
1 biji tomato (buang biji, hiris kecik2)
1 helai daun pandan
air secukupnya
sedikit garam

Bahan-bahan untuk menumis:
2-3 Sudu besar minyak sapi
2 biji bwg merah (hiris halus)
2 biji bwg putih (hiris halus)
2 biji bunga lawang
1 btg kulit kayu manis
2-3 biji buah pelaga
2-3 biji cengkih
1 sudu kecil jintan manis

***Nasi  minyak nie saya masak pakai rice cooker jek..hik3...takdak pakai kawah2
  1. Basuh beras hingga bersih dan toskan.Masuk dalam rice cooker siap2 n letak tepi.
  2. Dalam kuali, panaskan api, masuk minyak sapi,,tumiskan semua bahan2 yang untuk menumis tu sehingga wangi..Bawang tu biar sederhana garing..Jgn sampai hitam mcm arang pulak..
  3. Then,tutup api, angkat kuali perlahan2 guna kain pemegang, tuang semuanya dalam rice cooker tadi (Hati2 panas tueee kang masuk hospital pulak..tak dapat makan nasi minyak, makan bubur pulak)..Senang biar sejuk dulu :D
  4. Lepas tu masukkan 1/3 tin susu cair dan air secukupnya.Sukat pakai tangan ja mcm masak nasik biasa.Letak garam secukupnya untuk bagi nasi rasa lemak2 gitu..Jgn lupa daun pandan..kasi wangi sikit.
  5. Bila nasi dah masak, masukkan kismis dan gajus.
  6.  (Ada setengah nak bagi nasi nampak kaler2 gitu boleh gak taruk pewarna...Bila nasi nak dekat masak taruk la setitik dua pewarna kuning ke 2-3 bahagian.Gaul Perlahan2 ok)

Tuesday, March 1, 2011

DPLI AMBILAN JULAI 2011

Salam...Juz nak share...DPLI ambilan Julai dah dibuka..Jadi boleh la ke BSN hari nie beli no pin yer :P

Iklannya dah keluar dalam Mingguan Malaysia, Ahad 27 Februari..Tapi program yang ditawarkan tak banyak kali ni..untuk maklumat lanjut permohonan sila layari kemasukan IPTA  http://upu.mohe.gov.my/

Ganbate kudasai...