Friday, February 18, 2011

♥ ♥ RESEPI:AYAM GORENG CRISPY BY CHEF AMAN♥ ♥

 

Assalammualaikum...♥ 



Harini I nak share Secret Recipe my Future Husband, Chef Aman... :p Dia memang pakar dan berbakat besar dalam masak-memasak ni...Kalah I..hehe...:p..So I kenala berguru ngan dia dgn lbh tekun lg pasni..Piece :D Chef Aman nie mmg pakar dalam pelbagai masakan tambah2 lg masakan western..Kalo dah rasa mesti nak lagi..Yummyliciuosssss!!!♥ ♥  

Banyak perkara saya belajar dari dia...Sebenarnya memasak nie Art n Science..Bukan main campak2 je dalam kuali..hehe..Sbb tu saya kagum sangat kat dia.Kalo anda nak tahu mengenai...masakan lebih lanjut mengenai What to cook ? Where to eat ? Foodie, art-lover & people on the move will find how to cook simply healthy new recipes, art restaurants and travel & food tips..Singgah2 lah kat website  http://www.asparaguz.com/   ok!
 
Actually, baru malam tadi  je saya menuntut ilmu ngan dia melalui telefon hehe...nak tanya pasal speech toasmaster dia ..Tp ntah macam mana leh buka tajuk Resepi..dan dia sudi kongsi resepi rahsia untuk bagi ayam goreng ranggup dan sedap...Arigatoo...dan harini saya dah try buat..Ini lah hasilnya..



 -Ranggup sangat dan sedap tau!!!YUM YUM....Ayam goreng nie kalo makan saja pun dah sedap atau cecah ngan sos cili...Nak hidang ngan nasi minyak..ala2 makan kat kenduri kawen tu  pun bole...hee~

Hm cara nak buat ayam goreng nie simple je tp VERY Delicious... 

K LEts Start...

Bismilahirrahmanirrahim...

Bahan-bahan:cadangan hidangan 5 Orang

5-6 ketul Ayam (potong ikut saiz yang dikehendaki)
7 ulas bawang putih (dikisar)
1 Ruas halia (dikisar)
3 sudu teh Lada Sulah
100gm Tepung jagung
2 Paket rempah kari (Ikut citarasa anda k,adjust sukatan sendiri)

Cara-caranya

1)Perapkan ayam bersama bawang putih dan halia yang dikisar bersama lada sulah. Perap selama 2 jam dalam chiller...Setelah 2 jam keluarkan ayam dari chiller dan letak tepi.

2)Kemudian kita akan sediakan tepung untuk mencelup ayam sebelum digoreng. Masukkan tepung jagung dan rempah kari dalam bekas, gaul sehingga rata.

3)Panaskan minyak, apabila cukup panas, celup ayam tadi dgn tepung jagung+serbuk kari yang digaul dan terus goreng hingga masak...Attention:anda mesti pandai kawal suhu kuali supaya ayam masak sekata dan kulitnya tidak terlalu garing...

 K, selamat mencuba...taw....


p/s:Jgn lupe komen..



2 comments:

  1. Assalamualaikum kak.. saya suka baca blog akak. tapi asparaguz.com tak boleh buka

    ReplyDelete