Monday, March 14, 2011

♥♥RESEPI:MASALODE/VADEI♥♥

Masalode/Vadei~


Assalammualaikum..Pagi nie saya nak share resepi wat masalode..Pagi2 sejuk2 gini sedap pulak makan masalode :p huhu.Kat Taiping nie mmg kawasan yang sejuk, selalu hujan.. maklum la dekat ngan bukit larut yang terkenal ngan kawasan yang paling lembab sepanjang tahun..Tak tau buka buku balik geografi tingkatan 3..:-p

So jom ramai-ramai try buat masalode

Bismillahirrahmanirrahim..

Bahan-bahannya

2 cawan kacang dal ( dibasuh dan direndam semalaman)
2 tangkai cili kering (diracik halus)/cili merah/cili hijau-terpulang kepada anda
1 biji cili hijau
1 biji bawang besar dipotong halus/dadu
3 tangkai daun kari (ambil daun sahaja)
2 sudu teh jintan putih
garam secukup rasa
minyak untuk menggoreng

***Optional:Ada orang taruk udang kepal dalam masalode..terpulang la nak atau tak.Tp resepi asal dah sedap :D


Cara-caranya:

1.Toskan air kacang dal yang direndam semalaman.Ambil segenggam kacang dal letak dalam bekas lain, bakinya blend tanpa gunakan air.Jangan blend kacang hingga halus..Biar ada halus and ada separa kasar.Actually kalo ada alat penggiling lagi bagus..kalo lagi rajin guna lesung batu yang besar..tumbuk la kacang dal tu hehehe..Baru rasa asli mcm orang India buat tu.Kemudian masukkan dalam bekas tadi yang ada kacang dal yang tak di blend.Then masuklah bawang, cili kering, jintan manis, daun kari, garam secukup rasa..Gaul sampai sebati

2.Dah gaul hingga sebati, mulalah uli macam wat begedil tue..Bentukkan bulat2..Saiz agak2 sendiri..Nak masalode gergasi buat la besar2..Sekali makan dah kenyang yer..:-p

3. Panaskan minyak dalam kuali, deep fry supaya tak masalode tu tak berderai..Jgn guna tepung untuk keraskan masalode sebab nanti masalode keras n tak sedap..

K Selamat mencuba dan jgn lupa komen..

No comments:

Post a Comment