♥♥RESEPI:PUDING TRIFLE USAGI-CAN♥♥





Assalammualaikum... Entry hari nie Resepi Puding trifle Usagi-can,,
Tadi balik sekolah tibe2 teringin nak makan ..So terus singgah g beli bahan2...Pas hbs layan citer Filipina Marimar terus gi dapur buat puding ni hehehehe..K, kat bawah ada resepi so marila try buat k..


Selamat mencuba 

Bahan-bahannya:Cadangan hidangan ( 6-8)

1 tin susu cair (Atau boleh guna susu segar...Tapi susu cair lagi sedap sbb tak berbau)
1 sudu besar gula
4 sudu besar tepung kastard
½ biji kek gulung sederhana saiznya (Perisa ikut citarasa anda..Saya Guna Kek Gulung Strawberry)
1 tin fruit koktail dan nata de coco (Asingkan air dengan buah n nata de coco)
1 kotak agar-agar jelly kristal (90gm) (perisa ikut citarasa.Saya pilih Strawberry Kristal Jelly ("Nona")
Air secukupnya (untuk bancuh kastard dan masak jelly-ikut arahan pada kotak jeli)

 Cara membuatnya:

1. Sediakan bekas dan potong kek gulung sederhana nipis dan susun dalam bekas/loyang.Letak tepi.

2. Dalam periuk, panaskan susu cair dengan gula dengan api yang kecil.

3. Bancuh tepung kastard dengan air sejuk.Air jgn terlalu banyak..dalam 1 cawan agak2.Kemudian  
    bancuhan kastard tadi ke dalam susu cair yang sedang mendidih dan kacau perlahan2 hingga 
    pekat.Kawal api supaya ia tak berketul.Apabila sudah pekat, tutup api.

4. Kemudian sebelum tuang susu+kastard yang dimasak kedalam loyang/bekas berisi kek gulung, 
    renjiskan sedikit air buah dari fruit koktail atas kek dan masukkan buah sampai habis atas 
    kek.Kemudian baru tuang kastard tadi dan biarkan ia sejuk dan keras.

5. Kemudian larutkan jeli dalam air yang mendidih.Air ikut sukatan kat kotak jeli yang kita beli.


6. Akhir sekali, tuang jeli dalam bekas/loyang tadi.Biar sejuk dan keras. Kemudian Sedia dihidang..


Selamat mencuba :D






Comments

Post a Comment