Tuesday, March 15, 2011

♥♥IKAN PARI BAKAR BEREMPAH DAN AIR ASAM TOMATO♥♥


Ikan Pari Bakar Berempah VS Air Asam Tomato


Assalammualaikum..Entry hari nie nak share Resepi Ikan Pari Bakar Berempah..Actually Ikan Pari nie kalo Perap ngan kunyit n garam then bakar pun dah sedap..tp Kalini nak tukar sikit selera :D


K..Jom Bakar Ikan Pari :p

Bismillahirrahmanirrahim.. 

Resepi Ikan Pari Bakar Berempah

Bahan-bahannya:

1 Ekor Ikan Pari (dibelah 2 dan dicuci hingga bersih)
2 Paket Serbuk Kari Ikan\
3 Sudu Besar Serbuk Cili (Nak pedass taruk lebih cket)
1 Sudu Besar Serbuk Ketumbar
2 Sudu Teh Serbuk Jintan Manis
2 Sudu Teh Serbuk Jintan Putih
Garam dan perasa secukupnya
Daun Pisang dan lidi (untuk balut Ikan Pari yang diperap)

Cara membuatnya:
Perap Ikan Pari dengan bahan-bahan di atas selama 1 jam dalam chiller (peti ais) lebih lama, lebih menyerap rasa rempah dalam ikan.Then balut ngan daun pisang dan kemaskan dengan lidi pencucuk.Sedia dibakar atas arang.Tp saya bakar ats plate je..Lebih mudah dan cepat.Taruk sedikit minyak atas plate nipis dan bakar ikan hingga masak.Siap

Resepi Air Asam Tomato

Bahan-bahannya

5 Biji Tomato (3 biji dipotong dadu dan bakinya untuk dikisar)
10 biji cili padi (5 biji dipotong halus dan 5 biji untuk dikisar) (nak Pedas taruk lebih)
2 biji bawang besar dipotong nipis
3 biji cili merah
1 paket kecil kerisik
sedikit belacan (1/2)
air asam jawa (agak2 sendiri)
sedikit gula dan garam
sedikit kicap(agak2 sendiri)
3 biji limau kasturi (ambil air perahan)

Cara-caranya:

Kisar cili merah,2 biji tomato,5 biji cili padi dan belacan.Kemudian masukkan dalam bekas.Seterusnya masukkan tomato yang dipotong dadu, bawang besar dan cili padi,kicap cair,air asam jawa,kerisik,perahan limau kasturi,garam dan gula secukupnya.gaul hingga sebati.Siap..


K, selamat mencuba..Jgn shy2 cat untuk komen..

No comments:

Post a Comment