Tuesday, May 31, 2011

Kerabu Buah Beka dan Perut lembu



Assalammualaikum..

Entry Hari ni Kerabu buah beka bersama perut lembu...
Mesti ramai yang tak tahu apa itu buah beka terutama bg mereka yg tggl di sebelah pantai barat..Bagi mereka di pantai timur terutama di Kelantan dan Terengganu, buah beka sudah tidak asing lagi. Ia merupakan makanan popular sama ada sebagai ulam atau dijadikan kerabu.

Buah Beka atau nama saintifiknya Oroxylum indicum sangat banyak khasiatnya.Antaranya:
  • Menurut Pegawai Pusat Sumber Genetik Tumbuhan, Institut Biosains Universiti Putra Malaysia (UPM), Tajuddin Abdul Manap, buah beka juga baik untuk kesihatan kerana ia boleh mencuci darah.``Memakan buah beka juga boleh membantu menambahkan susu ibu terutama bagi mereka yang baru lepas bersalin,'' ujarnya.  (Credit from:sumber- Arkib Kesihatan, Utusan Malaysia)
  • Daun bonglai (Buah beka) yang direbus boleh dijadikan minuman untuk menghilangkan ubat demam, sakit urat, menambahkan selera dan ia juga boleh digunakan untuk mengubat luka.Dalam perubatan melayu kayu bonglai merujuk kepada dua jenis tumbuhan iaitu Oroxylum indicum dan Pajanelia longifolia. Kulit kayu bonglai yang direbus boleh digunakan untuk mengubat sakit pinggang, buang angin, buasir, menguruskan badan, lemah jantung,sakit lutut kesuburan rambut, pening kepala dan jerawat.Kulitnya juga boleh dijadikan ubat sakit hepatitis.Daunnya yang ditumbuk lumat boleh ditampal didahi dan pelipis untuk menghilangkan sakit kepala.Kulit pokok bonglai mengandungi alkaloid,asid tannik,galaktos dan sitosterol. Bonglai digunakan dengan begitu meluas sekali dalam perubatan india(ayurveda )   (Credit from:sumber-Melur.com-Khazanah Herba Warisan Bumi)

Bahan-bahannya:

2 biji Buah Beka (Dihiris nipis dan di rebus setengah masak untuk menghilangkan rasa pahit serta di tos kan)
1 mangkuk hirisan perut lembu(dicuci dan direbus masak)
3 paket kecil kerisik
5-10 biji cili padi (Ikut citarasa anda-nak lebih pedas taruk lebih sket)
3 biji cili merah
1/2 paket belacan
3 biji bawang (di hiris nipis)
Sedikit Air Asam jawa
Garam dan gula secukup rasa

Cara membuatnya:
- Mesin cili merah, cili padi dan belacan dan air asam jawa(Seperti buat sambal belacan).Kemudian gaul semua bahan-bahan  di atas hingga sebati.Sedia dihidang.

2 comments:

  1. Salam kunjungan... blog menarik, senang2 singgah la ke blog saya ;)

    http://www.zuwairiaiman.com

    ReplyDelete
  2. 1st time makan tdi , bru tau pasal buah beka..pahit gila kot...
    tpi sedap jgk..

    ReplyDelete