resepi..akan datang
Bahan-bahannya: Cadangan hidangan 5-6 0rang
1 ekor ayam hutan
2 inchi kunyit hidup
1 sudu teh serbuk kunyit
1 helai daun kunyit (dipotong halus panjang2)
3 biji cili merah
6-10 biji cili padi (Nak Pedas tambah lg :P)
1 batang serai
3 biji kentang (dipotong wedges)
Santan (1 biji kelapa)-asingkan santan cair dan pekat if perah sendiri santan /1 kotak santan instant
Air secukupnya
garam secukupnya
Cara membuatnya:
1.Rebus Ayam hutan hingga empuk (Jika tidak,Dgg ayam liat)
2.Tumbuk kunyit hidup,cili merah dan cili padi.
3.Setelah dgg empuk,masukkan bahan yang telah ditumbuk kedalam ayam (pastikan api kecil)
4.Masukkan serbuk kunyit dan santan cair,serai serta kentang.
5.Kemudian baru masuk santan pekat dan daun kunyit.Masak hingga Ubi Kentang empuk.Sedia
dihidang.
Masak Lemak Cili Padi Ayam Hutan dengan kentang |
Bahan-bahannya: Cadangan hidangan 5-6 0rang
1 ekor ayam hutan
2 inchi kunyit hidup
1 sudu teh serbuk kunyit
1 helai daun kunyit (dipotong halus panjang2)
3 biji cili merah
6-10 biji cili padi (Nak Pedas tambah lg :P)
1 batang serai
3 biji kentang (dipotong wedges)
Santan (1 biji kelapa)-asingkan santan cair dan pekat if perah sendiri santan /1 kotak santan instant
Air secukupnya
garam secukupnya
Cara membuatnya:
1.Rebus Ayam hutan hingga empuk (Jika tidak,Dgg ayam liat)
2.Tumbuk kunyit hidup,cili merah dan cili padi.
3.Setelah dgg empuk,masukkan bahan yang telah ditumbuk kedalam ayam (pastikan api kecil)
4.Masukkan serbuk kunyit dan santan cair,serai serta kentang.
5.Kemudian baru masuk santan pekat dan daun kunyit.Masak hingga Ubi Kentang empuk.Sedia
dihidang.
isk isk isk..bikin suspen je..dh terliur dgr nama lauk je nie
ReplyDeleteheheh..nanti try la
ReplyDeletesedap
ReplyDelete